Ο Δημήτριος Π. Πετρόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Βιομηχανικής και Αγροτικής Παραγωγής με ειδικότητα Οικονομία και Διοίκηση της Αγροτικής Παραγωγής του Ανώτατου Οικονομικού Ινστιτούτου Καρλ Μαρξ Σόφιας. Έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Εθνικής και Διεθνούς Οικονομίας Σόφια. Για το διάστημα 1999-2006 δίδαξε σαν Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Το 2006 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Γεωργική Οικονομία». Για το διάστημα 2014-2016 υπήρξε εκπρόσωπος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης “AGRO MESSINIA”. Έχει εργαστεί για 15 έτη σαν Σύμβουλος Επιχειρήσεων και έχει εκπονήσει δεκάδες οικονομοτεχνικές μελέτες και επιχειρηματικά σχέδια. Είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του International Conference of Development and Economy. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, βουλγάρικα και ρώσικα και έχει παρουσιάσει εργασίες του σε πάνω από 50 Συνέδρια. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των παρακάτω επιστημονικών περιοδικών: Iore Journal of Agro & Crop Science, Business & Entrepreneurship Journal και Sustainability. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε αρκετές ημερίδες-διημερίδες στην περιφέρεια Πελοποννήσου. To 2017 εκλέχτηκε Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σήμερα είναι Καθηγητής «Γεωργικής Οικονομίας» του Τμήματος Γεωπονίας, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την: Ανάλυση διαρθρωτικών χαρακτηριστικών του αγροτικού τομέα, Εκτίμηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, Αξιολόγηση των παραγωγικών σχέσεων στον αγροτικό τομέα, Αγροτική πολιτική, επιπτώσεις στη διάρθρωση και οικονομία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στη χρήση των φυσικών πόρων και στην ποιότητα του περιβάλλοντος.

email : d.petropoulos@uop.gr

Η Ελένη Ε. Αναστασοπούλου είναι απόφοιτη της Γεωπονικής Σχολής με ειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Φαρμακογνωσία και Χημεία Φυσικών Προϊόντων από τη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε υποτροφία από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, για να συμμετάσχει στον κύκλο μαθημάτων “Επιχειρηματικότητα στην Πράξη”. Διακρίθηκε στο πρόγραμμα παρουσιάζοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο σε μια διακεκριμένη επιτροπή αποτελούμενη από επενδυτές και στελέχη της αγοράς και του επιχειρείν. Επί του παρόντος, είναι υποψήφια Διδάκτωρ στη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (UoP) και πρόκειται να ολοκληρώσει τις διδακτορικές της σπουδές στις αρχές του 2024. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζει στη βιώσιμη αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, στην κατανόηση εθνικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών και στην ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών κρίσεων. Η έρευνα της επικεντρώνεται επίσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Η επαγγελματική της διαδρομή περιλαμβάνει ρόλους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ευθυγραμμιζόμενη με τη γεωργία και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Πρόσφατα, έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ “ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ”, στη διαχείριση και παρακολούθηση περίπου 30 εθνικών, Ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως Wiley, Taylor & Francis, Springer, Elsevier και MDPI. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή ενος book chapter σε επιμελημένο τόμο. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος με παρουσίαση ερευνητικού έργου σε διεθνή συνέδρια Επιχειρηματικότητας, Αειφορίας και Καινοτομίας, που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκωτία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Τέλος, συμμετέχει ενεργά ως ερευνήτρια στην υλοποίηση διαφόρων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Email: eeanasta@gmail.com

Ο Ζήσης Μανδάνας είναι πτυχιούχος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής από το ΤΕΙ Καλαμάτας και μεταπτυχιακού τίτλου στην Εφαρμοσμένη Οικονομική και την Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα διδακτορικής διατριβής «Η κατανομή των επιδοτήσεων στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην Ελλάδα και η συμβολή τους στο αγροτικό εισόδημα» και εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Από το 2010 δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα στο πεδίο των υπηρεσιών έρευνας αγοράς και των αναλύσεων σε σύνθετα επιχειρηματικά προβλήματα με τη χρήση ποσοτικών και ποιοτικών εργαλείων. Συνεργάζεται με το New York College από το 2023, με εκπαιδευτικό αντικείμενο τη Στατιστική και τη Μεθοδολογία Έρευνας. Έχει εργαστεί στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση διδάσκοντας μαθήματα Στατιστικής, Μεθοδολογίας Έρευνας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Email: zisismandanas@gmail.com

Ο Γεώργιος Ν. Κυριακόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών  Επιστημών του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ   ΑΘΗΝΩΝ της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με Τίτλο «Λογιστική και Χρηματοοικονομική» του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δάνειων και κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής του θητείας ήταν στο 94ο Κεντρικό Ταμείο Στρατού ως Έφεδρος Αξιωματικός Οικονομικού με την ιδιότητα Τμηματάρχης Λογιστηρίου. Για το διάστημα 2003-2010 εργάστηκε στην Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – Αναπτυξιακή των Επιμελητηρίων. Από το 2010 εργάζεται στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ορίστηκε  Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα σεμιναρίων καθώς και σε προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει παρουσιάσει ως εισηγητής περισσότερα από 40 επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Σήμερα είναι  Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Διδακτορικός Φοιτητής Του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων.

Η Διδακτορική του αναφέρεται και αναλύει την συμβολή των επιδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Ανάπτυξη – Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα της Μεταποίησης την περίοδο 2000 – 2020. Αναλύει την συνεισφορά τους για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Αξιολογεί την απορροφητικότητα των Προγραμμάτων καθώς και την συνεισφορά τους και τις επιπτώσεις από τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, σε τομείς λειτουργίας, εσωτερικής διοίκησης, τμήμα εξαγωγών, εσωστρέφεια επιχειρήσεων, καινοτόμα στοιχεία για την ανάπτυξη τους και τέλος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Email: g.kyriakopoulos@go.uop.gr